Caută

TERAPIA PIELII CU PSORIAZIS

Actualizată în: 2 feb. 2021


Psoriazisul, boala cronica autoimuna, afecteaza circa 3% din populatia globului, de regula intre varstele de 11 si 45 de ani. Din pacate, desi nu este o boala contagioasa, persoanele diagnosticate cu psoriazis sunt frecvent marginalizate si excluse din societate, fiind discriminate, pentru simplul motiv ca pielea lor arata altfel decat in mod normal.


Tratamentul psoriazisului are ca scop reducerea proliferarii rapide a celulelor si indepartarea scuamelor. Optiunile de tratament includ terapia topica, fototerapia si medicatia orala sau injectabila.


Stabilirea tratamentului, depinde de severitatea psoriazisului si de gradul de raspuns la tratamentele anterioare. In general, este nevoie sa incerci diferite medicamente sau o combinatie de medicamente, inainte de a stabili care abordare ti se potriveste. De obicei, totusi, psoriazisul revine.


Terapia topica


 • Corticosteroizii. Aceste medicamente sunt cel mai des prescrise pentru tratamentul formelor usoare pana la moderate de psoriazis.Sunt disponibili sub forma de creme, unguente, lotiuni, geluri, spume, sprayuri si sampoane. Unguentele cu hidrocortizon, de exemplu sunt in general recomandate pentru zonele sensibile ale pielii, cum ar fi fata sau pliurile si pentru tratarea scuamelor extinse. Corticosteroizii topici pot fi aplicati o data pe zi in timpul episoadelor eruptive si alternand zilele sau in weekend pentru a mentine remisia. Medicul iti poate prescrie o crema sau unguent cu un corticosteroid mai potent cum este triamcinolonul, clobetasol pentru zone mai mici, mai putin sensibile sau leziuni mai greu de tratat.Utilizarea pe termen lung, sau supradozarea corticosteroizilor pot subtia pielea. In timp, corticosteroizii pot sa nu isi mai faca efectul.

 • Analogii vitaminei D.Formele sintetice ale vitaminei D, cu ar fi, calcipotriolul si calcitriol reduc cresterea celulelor cutanate. Acest tip de medicamente, pot fi utilizate singure sau in asociere cu corticosteroizii topici. Calcitriolul produce mai putine iritatii in zonele sensibile. In general sunt mai scumpe decat corticosteroizii topici.

 • Retinoizi. Tazarotenul este disponibil sub forma de gel si crema care se aplica o data sau de doua ori pe zi.Cele mai comune efecte secundare sunt iritatia pielii si cresterea sensibilitatii la lumina. Tazarotenul nu este recomandat in timpul sarcinii, alaptarii sau daca intetionezi sa ramai gravida.

Inhibitori de calcineurina. Inhibitorii de calcineurina asa cum este tacrolimus( Protopic)

si pimecrolimus(Elidel)—reduc inflamatia si formarea placilor. Ei sunt in special benefici pentru zonele cu piele subtire cum ar fi in jurul ochilor, acolo unde cremele cu corticosteroizi si retinoizi sunt prea iritante sau pot cauza efecte daunatoare. Inhibitorii de calcineurina nu sunt indicati in sarcina, alaptare sau daca intentionezi sa ramai gravida. Aceste medicamente nu sunt indicate pentru utilizare prelungita datorita riscului potential de cancer de piele si limfom.

 • Acidul salicilic. Sampoanele cu acid salicilic si solutiile pentru scalp reduc scuamele scalpului psoriazic. Pot fi utilizate singure sau pentru a facilita abilitatea altor medicamente de a patrunde in piele.

Gudronul de carbune. Gudronul de carbune reduce scuamele, mancarimea si inflamatia. Este disponibil in forme variate cum ar fi sampoane, creme si uleiuri.Aceste produse pot irita pielea. Sunt de asemenea greu de utilizat deoarece pateaza hainele, lenjeria si au un miros puternic.Nu este recomandat femeilor gravide sau care alapteaza.

 • Terapia Goeckerman. Unii medici combina tratamentul cu gudron de carbune cu terapia cu lumina, terapie cunoscuta sub numele de terapie Goeckerman. Cele doua terapii combinate sunt mai eficiente decat fiecare separat deoarece gudronul de carbune face pielea mai receptiva la razele UVB.

 • Anthralin. Anthralina (alt produs gudronic) are rolul de a incetini cresterea celulelor cutanate. Poate inlatura scuamele si face pielea mai fina. Nu se utilizeaza pe fata sau pe organele genitale. Poate irita pielea, si pateaza cam tot ce atinge. In general este aplicata pentru o perioada scurta de timp si spalata.Terapia cu lumina


Terapia cu lumina este prima linie de tratament pentru formele moderate si severe de psoriazis, fie singura, fie in combinatie cu medicatia. Presupune expunerea pielii la cantitati controlate de lumina solara sau artificiala. Sunt necesare tratamente repetate. Vorbeste cu medicul tau, daca terapia solara este o optiune pentru tine. is a first-line treatment for moderate to severe psoriasis, either alone or in combination with medications. It involves exposing the skin to controlled amounts of natural or artificial light. Repeated treatments are necessary. Talk with your doctor about whether home phototherapy is an option for you.

 • Lumina soarelui. Scurte, dar zilnice expuneri la soare (helioterapie), poate ameliora psoriazisul.

 • UVB. Doze controlate de UVB provenind de o sursa artificiala pot trata scuamele localizate sau generalizate, respectiv psoriazisul care nu se amelioreaza cu tratament topic. PE termen scurt, reactiile adverse sunt roseata cutatanata, mancarime si piele uscata. In general hidratarea poate ajuta la eliminarea acestiu discomfort.Controlled doses of UVB broadband light from an artificial light source can treat single patches, widespread psoriasis and psoriasis that doesn't improve with topical treatments. Short-term side effects might include redness, itching and dry skin. Moisturizing regularly can help ease your disconfort.


 • Psoralen plus ultraviolet A (PUVA). Acest tratament implica administrarea unui medicament sensibilizant pentru radiatiile UV inainte de expunera la radiatiile UVA. Radiatiile UVA penetreaza mai bine pielea decat UVB si psoralenul face pielea mai sensibila la expunerea UVA. Acest tratament imbunatateste considerabil aspectul pielii si este adesea folosit in cazurile mai severe de psoriazis.Efectele adverse pe termen scurt sunt greata, durerea de cap, arsura si mancarimea. Efectele adverse pe termen lung sunt pielea uscata si aparitia ridurilor, pistruilor, cresterea sensibilitatii la soare, cresterea riscului de cancer de piele si melanom.

 • Laserul excimer. Prin acest tip de terapie, radiatii UVB targheteaza numai pielea afectata. Necesita mai putine sedinte de terapie decat fototerapia traditionala deoarece se folosesc radiatii UVB mai puternice. Efectele secundare includ roseta si pustulele.Medicatia orala si injectabila


Daca ai psoriazis moderat pana la sever, care nu a raspuns la alte tratamente, medicul iti poate prescrie medicatie orala sau injectabila(sistemica). Deoarece riscul de reactii secundare este mare, aceasta medicatie este folosita doar pe perioade scurte de timp si trebuie alternata cu alte terapii.

 • Steroizii. Daca ai cateva mici placi, dar persistente de psoriazis, medicul poate sugera injectarea locala chiar in leziune.

 • Retinoizii. Reduc proliferararea celulelor cutanate. Efectele secundare includ uscaciunea pielii si dureri musculare.Aceste medicamente nu se recomanta in timpul sarcinii, alaptarii sau daca intentionezi sa ramai gravida.

 • Methotrexat. In general administrat saptamanal ca doza unica, reduce proliferarea celulelor cutanate si suprima inflamatia. Este mai putin eficace ca adalimumab (Humira) si infliximab (Remicade). Poate cauza tulburari gastrice, pierderea apetitului si oboseala. Persoanle care folosesc pe termen mai lung aceasta medicatie trebuie sa isi monitorizeze formula sangvina si functia hepatica. Barbatii si femeile care iau methotrexat trebuie sa renunte cu 3 luni inainte de a incerca sa conceapa. Acest medicament nu este recomandat in alaptare.

 • Ciclosporina. Administrata oral pentru psoriazis sever, suprima sistemul imunitar. Este similara in eficacitate cu methotrexatul, dar nu poate fi utilizata in mod continuu mai mult de un an. Ca si alte imunosupresoare creste riscul infectiilor si a altor probleme de sanatate, incluzand si cancerul. Acest medicament nu se recomanda in sarcina, alaptare, sau daca vrei sa ramai gravida.

 • Biologicele. Aceste medicamente, utilizate in general sub forma injectabila, modifica sistemul imunitar intr-un mod care intrerupe ciclurile bolii si amelioreaza simptomele si semnele bolii in cateva saptamani.Exemple includ etanercept (Enbrel), infliximab (Remicade), adalimumab (Humira), ustekinumab (Stelara), secukinumab (Cosentyx) and ixekizumab (Taltz). Aceste medicamente sunt foarte scumpe. Utilizarea lor se face cu precautie datorita riscului de supresie a sistemului imunitar si datorita cresterii riscului infectiilor. In special persoanele care iau aceasta medicatie trebuiesc testate pentru tuberculoza.

 • Alte medicamente.Thioguanine (Tabloid) si hydroxyurea (Droxia, Hydrea) sunt medicamente care pot fi folosite cand nu pot fi administrate alte medicamente. Apremilast (Otezla) se ia oral de doua ori pe zi. Este in special eficace pentru reducerea mancarimii.

Consideratii de tratament

Desi medicii aleg tratamentele bazandu-se pe tipul si severitatea bolii si zonele de piele afectate, abordarea traditionala este sa se inceapa cu medicatia cea mai usoara-tratamentul topic si fototerapia -la persoanele cu leziuni tipice, respectiv placi si apoi sa se administreze medicamente mai potente daca este necesar. Persoanele cu pustule sau psoriazis eritrodermic sau artrita psoriazica in general au nevoie de terapie sistemica de la inceputul tratamentului. Scopul este de a gasi calea cea mai eficace de a incetini turnoverul celular cu cele mai putine reactii adverse posibile.Medicina alternativa


Un numar de terapii alternative sustin ca pot ameliora simptomele psoriazisului, incluzand diete speciale, creme, suplimente alimentare si ierburi. Cateva s-au dovedit totusi eficace si sigure in reducerea mancarimii si descuamarii in cazul persoanelor cu forme usoare si moderate. Alte terapii sunt utile in reducerea factorilor declansatori, cum ar fi stresul.


HIDRATAREA PIELII

Hidratarea pielii nu înseamnă că trebuie să-i asigurăm multă apă. Spălarea intensivă sau frecventă dimpotrivă, usucă pielea. Atunci ce trebuie să facă un produs cosmetic hidratant? Cum poate fi un ulei vegetal hidratant dacă nu conţine niciun strop de apă? O piele bine îngrijită are un aspect hidratat, de aceea se apelează la cosmetice denumite hidratante - acestea evident, nu doar hidratează ci contribuie la menţinerea nivelului optim de hidratare. Menţinerea la nivel optim a hidratării pielii se va face cu ajutorul unor ingrediente care contribuie la buna funcţionare a celulelor pielii, reduc stresul de mediu, fortifică bariera de protecţie proprie a pielii. Hidratarea proprie a pielii este asigurată de: Filmul hidrolipidic - stratul cornos conţine elemente care previn şi deshidratarea pielii. Când această barieră de protecţie se degradează, pielea se usucă, structura pielii nu mai este intactă, nu funcţionează corespunzător reducerea impactului negativ cauzat de radicalii liberi, nu funcţionează corespunzător protecţia împotriva contaminanţilor. Filmul hidrolipidic are rol de lubrefiere, este antimicrobian şi asigură "mantaua acida" a pielii. Compuşii NMF (Natural Moisturizing Factor = factor natural de hidratare). Aceşti compuşi sunt higroscopici, reprezentaţi în principal aminoacizi, acid lactic, uree, zaharuri şi ioni minerali; atrag apa din atmosferă şi o combină cu apa existentă în celule, menţinând astfel hidratarea stratului superior al pielii.  Compuşi NMF sunt hidrosolubili şi vor avea tendinţa să fie transportaţi în apă atunci cînd pielea este spălată, prin urmare contactul repetat sau prelungit cu apa usucă pielea. Hidratarea straturilor profunde ale pielii este asigurată de glicozaminoglicanii şi proteoglicanii din dermă, în special de acidul hialuronic. Acestea sunt molecule mari de tipul polizaharidelor, care au o capacitate mărită de a reţine apa. Glicozaminoglicanii formează un gel apos care asigură volumul pielii şi mențin flexibilitatea acesteia. Ingrediente de care are nevoie practic orice tip de piele:

 • umectanți - compuşi care atrag apa în piele. Aceştia sunt similari cu elementele NMF. Glicerina, aminoacizii din proteine hidrolizate de orez/grâu, keratina, acidul hialuronic, sodium lactate, uree, acidul hialuronic cu molecule mici, sorbitolul sunt umectanţi recunoscuţi

 • peliculogene apoase - sunt în general polimeri naturali cum ar fi polizaharidele sau glicoproteinele care au capacitatea de a reţine apa şi care formează un gel apos subţire la suprafaţă ce netezeşte pielea, o face moale şi suplă. Acidul hialuronic cu molecule mari, colagenul vegetal, inulina, sunt câteva exemple

 • peliculogene grase - sunt elemente ceroase şi uleioase cum ar fi: ceară de albine sau altfel de ceară vegetală, alcool cetilic (co-emulsifiant Stabila), acizi graşi şi esteri ai acestora, ceramide, squalane

 • antioxidanţi - în piele există un echilibru între procesele regenerative şi cele degenerative atâta timp cât pielea este într-o condiţie bună. Acest echilibru slăbeşte odată cu înaintarea în vârstă dar şi la persoanele cu imunitate scăzută. Antioxidanţii contribuie major la păstrarea acestui echilibru. Tocoferolii şi tocotrineolii (vitamina E), vitamina C, coenzima Q10, extract de ceai verde, ulei de borago, ulei de rodie, resveratrol, lycopene, uleiuri cu un conţinut ridicat de GLA

 • ingrediente similare cu celulele pielii şi ingrediente care ajută la funcţionarea normală a acestor celule, contribuie la procesul de regenerare celulară: acizi graşi esenţiali, gliceride, ceramide, polizaharide, proteine, vitamine (niacinamidă, vitamina A)

Gel de Aloe vera

Aloe vera este o plantă cu frunze țepoase și cărnoase, ce face parte din familia liliaceelor. Bogat în vitamine, oligo-elemente, enzime și acizi organici, gelul obținut din frunze are numeroase virtuți recunoscute în întreaga lume. Această plantă figura deja în cele mai vechi tratate de medicină datorită proprietăților benefice pentru organismul uman pe care le-a dovedit.

Gelul extras din aloe este hidratant, astringent și antiinflamator, ajută la compensarea pierderilor de apă din piele. Nutritiv, cicatrizant cutanat, regenerator, stimulează vindecarea pielii și îmbunătățește microcirculația. Calmant, liniștitor, atenuează iritațiile pielii, eritemele, arsurile solare.

Alte denumiri: aloe barbadensis, aloe vulgaris

Metoda de obținere: recoltarea plantei se face în întregime manual și frunzele de aloe sunt prelucarte în câteva ore de la recoltare. Acestea sunt curățate și spălate, după care se prelevează gelul proaspăt și se zdrobește. Această metodă asigură păstrarea intactă a substanțelor active ale plantei.

Compuși principali:

 • vitamine: A, complexul B, C

 • peste 20 de minerale, printre care: calciu, fosfor, potasiu, fier, zinc, magneziu

 • enzime și substanțe analgezice, cicatrizante, calmante

 • polizaharide, glicoproteine, fenilalanină, peste 15 amonoacizi din care mare parte sunt aminoacizi esențiali

 • aloeveroză, lectină, saponine, alotină, aloelucină, aloezină, aloemicină

Ingrediente (INCI): Aloe barbadensis leaf juice

Proprietățile gelului de aloe vera

 • foarte bogat în substanțe active

 • hidratant de excepție

 • cicatrizant, reparator, stimulează regenerarea pielii

 • nutritiv, vitaminizant

 • tonic, energizant, revitalizant, astringent

 • antiinflamator, antiiritant, calmează iritațiile

 • purifiant, ușor antibacterian și antifungic

 • sporește tonusul și elasticitatea pielii

 • stimulează sinteza de colagen și acid hialuronic proprii pielii

Recomandări, aplicații

 • este potrivit pentru îngrijirea oricărui tip de ten

 • piele deshidratată, uscată, descuamată

 • îngrijirea pielii din zona ochilor

 • ten matur, îmbătrânit, lipsit de tonus

 • ameliorarea problemelor cutanate, inclusiv eczeme, psoriazis, acnee

 • calmarea pielii afectate de iritații, mâncărimi

 • calmarea și regenerarea pielii afectate de soare sau arsuri ușoare

 • accelerarea cicatrizării cutanate

 • îngrijirea pielii copiilor

 • îngrijirea pielii după ras, epilare

 • igienă intimă

 • îngrijirea și igiena părului, produse coafante


Cremele cu extract de aloe vera. Reduc roseata, descuamarea, mancarimea si inflamatia. Este posibil sa fie necesara aplicarea de mai multe ori pe zi timp de o luna sau mai mult pentru a observa o ameliorare a pielii.


Ulei de Kukui 

Uleiul de kukui este utilizat de mult timp în Hawai, recent a devenit apreciat și recunoscut în toată lumea. Este un ulei non-gras, foarte penetrant, util pentru aplicații capilare deoarece penetrează firul de păr și are proprietăți regeneratoare și reparatoare. Pentru ten și corp este interesant având în vedere că aduce beneficii atât pielii uscate, descuamate, deteriorate cât și pielii grase.

Ingrediente (INCI): aleurites moluccana seed oil


Proprietățile uleiului de kukui

 • regenerator, restructurant

 • ajută la menținerea nivelului optim de hidratare a pielii

 • reparator, regenerator cutanat

 • se absoarbe bine în piele și facilitează penetrarea altor ingrediente

 • penetrează fibra capilară

 • condiționator capilar, ajută la descâlcire și disciplinarea firelor

Recomandări, aplicații

 • este potrivit pentru orice tip de ten

 • ten gras, mixt, problematic

 • piele foarte uscată, deshidratată, sensibilă

 • piele descuamată, crăpată

 • îngrijirea pielii copiilor, eriteme

 • iritații, eczeme, psoriazis

 • potrivit pentru orice tip de păr în special pentru cel uscat, deteriorat

 • păr încâlcit, fragil, cu tendință de rupere

Ulei de Orez

Cu o compoziție interesantă ce îmbină fitosteroli, orizanol și acid ferulic, este un ulei cu efect antioxidant, antiîmbătrânire, calmant și regenerator cutanat, apreciat și pentru textura sa uscată. Se absoarbe ușor în piele.

Ingrediente (INCI): oryza sativa bran oil

Proprietățile uleiului de orez

 • antioxidant remarcabil (tocopherol, tocotrienol, oryzanol)

 • întârzie apariția semnelor îmbătrânirii pielii, reduce ușor petele de vârstă (acid ferulic)

 • anticearcăn

 • circulator, activează microcirculația

 • restructurant

 • protejează împotriva agresiunilor de mediu (poluare, raze UV)

 • antiîmbătrânire, antiradicalar

 • bun penetrant, nu lasă senzație grasă pe piele

Recomandări, aplicații

 • potrivit pentru orice tip de ten

 • ten matur

 • ten devitalizat, îmbătrânit

 • ten asfixic, tern

 • ten afectat de roșeață, cuperoză

 • piele iritată

 • contur de ochi

 • cearcăne, ochi umflați

Squalan de măsline

Este un derivat pur vegetal obținut din măsline, stabil oxidativ și are structura similară cu celulele epidermei. Squalanul se găsește în piele în mod natural, printre principalii compuși ai filmului hidrolipidic.

Scualanul potențează abilitatea naturală a pielii de a se regenera, hrănește și hidratează țesutul cutanat. Efectele benefice asupra pielii includ o scădere a tendințelor de uscare, reducerea procesului de formare a ridurilor, diminuarea riscului de descuamare a pielii.

Este un activ cosmetic polivalent, foarte plăcut pe piele datorită constituției non-grase, se absoarbe ușor și conferă suplețe pielii. Este remarcat și pentru faptul că mărește permeabilitatea pielii, devenind astfel un ingredient util în transportarea principiilor active.

Ingrediente (INCI): olive squalane

Proprietățile squalanului

 • excelent emolient

 • biomimetic, este similar cu lipidele prezente în piele

 • protejează pielea de iritații și alergeni

 • protejează pielea împotriva deshidratării 

 • estompează ridurile fine

 • conferă elasticitate și suplețe pielii

 • restaurează bariera lipidică a pielii

 • netezește firele de păr

Recomandări, aplicații

 • este un produs potrivit pentru toate tipurile de ten

 • îngrijirea pielii uscate, deshidratate

 • îngrijirea pielii expuse la factorii de mediu

 • masaj facial

 • tratamente antirid și anti-age

 • îngrijirea zonei ochilor

 • îngrijirea și înfrumusețarea părului

 • aplicații cu scop de regenerare a pielii

Ceramide

Un activ cosmetic foarte căutat și apreciat, ce întărește bariera naturală a pielii, sporește elasticitatea și îmbunătățește hidratarea cutanată pe termen lung, protejează pielea de factorii externi, repară și protejează părul deteriorat.

Ceramidele sunt foarte apreciate ca active cosmetice, utilizate în multe produse de îngrijire a pielii și părului de calitate și eficiente. Conțin molecule identice cu cele din piele, fiind astfel în mod particular potrivite pentru protecție pe termen lung și regenerarea pielii uscate sau sensibile.

Este fabricat printr-un proces de biofermentație patentat și are aceeași configurație ca și ceramidele prezente în mod natural în piele. Acest produs este o soluție gata de utilizat, solubil în uleiuri.

Isocetyl alcool și cetyl alcool sunt alcooli grași (complet diferiți de alcoolul tip spirt, volatil) ”prietenoși” cu pielea, sunt emolienți, nu usucă și nu irită pielea.

Ingrediente (INCI): isocetyl alcohol, ceramide np, cetyl alcohol

Proprietăți:

 • consolidează bariera naturală a pielii

 • protejează bariera lipidică a pielii, în special la tenul uscat sau matur

 • îmbunătățește nivelul de hidratare a pielii

 • ajută la menținerea elasticității pielii

 • crește capacitatea de retenție a apei în piele

 • formează un strat protector împotriva pierderii de umiditate din piele

 • conferă părului vitalitate și strălucire, îi restaurează vigoarea

 • protejează firele de păr de daunele factorilor de mediu (UV)

 • protejează părul de deteriorarea chimică

Uree cosmetică 

Urea este un factor natural de hidratare ce se regăsește în mod natural în piele, localizată acolo unde se leagă umiditatea. Pielea normală conține aproximativ 1% uree, în timp ce în pielea uscată există un deficit de uree. Persoanele cu dermatită atopică sau psoriazis au pielea cu conținut mai redus de uree. Ureea este un activ cosmetic foarte utilizat și în preparatele dermatologice, îndeosebi pentru aplicații pe pielea afectată de eczeme, dermatite, psoriazis, seboree și alte afecțiuni cutanate. Este un ingredient aprobat pentru utilizarea în cosmeticele bio certificate.

Notă: a nu se confunda cu ”imidazolidinyl urea” sau ”diazolidinyl urea”, care sunt cu totul alte substanțe, nerecomandate pentru cosmeticele naturale.

Ingrediente (INCI): urea

Proprietățile ureei cosmetice

 • hidratant eficace, umectant, cu o capacitate notabilă de a lega apa în piele

 • keratolitic, exfoliant blând, elimină scuamele și reduce descuamarea pielii

 • îmbunătățește aspectul, condiția și textura pielii

 • conferă pielii suplețe și aspect neted

 • antipruriginos, reduce mâncărimile

 • ameliorează seboreea, reduce mătreața, limitează formarea comedoanelor

 • penetrează ușor epiderma, facilitează penetrarea altor active cosmetice în pieel, nu este filmogen

Recomandări, aplicații

 • ten uscat, deshidratat, cu descuamări

 • piele uscată sau rugoasă pe corp, mâini, coate, genunchi, picioare

 • pentru ten gras, acneic, după tratamentele desicante

 • piele atopică, dermatite, eczeme, piele solzoasă, psoriazis, keratoză pilară

 • scalp uscat, pelicule, mătreață

Ulei de Rodie

Rodia sau mărul de granat, este cunoscut pentru calitățile sale nutriționale și medicinale de excepție. La fel de prețios este însă și uleiul extras din semințele de rodie, bogat în substanțe antioxidante, polifenoli, fitosteroli și vitamine, ce a devenit recunoscut și apreciat pe bună dreptate ca activ cosmetic cu multiple virtuți.

Uleiul din semințe de rodie conține o serie de elemente ce se regăsesc rar în uleiurile vegetale utilizate în cosmetică, de pildă acidul punicic (>60%), care conform testelor și studiilor științifice promite regenerare tisulară, acțiune antimicrobiană și antiinflamatoare, îmbunătățirea elasticității pielii, sau izomerii CLnA (>15%) ce acționează pentru diminuarea degradării colagenului, reducerea răspunsului inflamator și a efectelor fotoîmbătrânirii cauzate de expunerea la razele UV.

Metoda de obținere: prin extracție CO₂ din semințele de rodie Despre extracția CO₂: este o metodă ecologică nepoluantă, curată, de înaltă tehnologie, ce permite obținerea unui randament superior presării la rece. Metoda garantează puritatea maximă a extractului, nealterarea și nedeteriorarea compușilor plantei. Dioxidul de carbon este inert, nu are miros, este non-toxic și este disponibil nelimitat. Pe parcursul extracției CO₂ substanțele sensibile la temperaturi mai ridicate rămân intacte, iar compușii cu potențial oxidativ nu sunt afectați datorită excluderii oxigenului. Un avantaj foarte important este durata de valabilitate mai mare a acestor uleiuri obținute prin extracție CO₂ în comparație cu cele obținute prin presare, macerare sau chiar distilare.

Ingrediente (INCI): punica granatum seed extract* and rosmarinus officinalis leaf extract* *Ingrediente organice. 100 % din totalul ingredientelor provin din agricultură organică.

Proprietățile uleiului de rodie

 • antioxidant forte, reduce efectele negative ale proceselor oxidative

 • antiradicalar, luptă împotriva efectelor razelor ultraviolete și a factorilor de mediu

 • antirid, cu acțiune de prevenire a formării ridurilor

 • anti-age, contracarează efectele și semnele îmbătrânirii

 • regenerator, restructurant, stimulează mecanismele de reparare a pielii

 • emolient, elasticizant, stimulează proliferarea keratinocitelor

Recomandări, aplicații

 • este un produs potrivit pentru toate tipurile de ten

 • îngrijirea tenului, gâtului, decolteului și zonei ochilor

 • îngrijirea pielii mature, ridate, îmbătrânite

 • regenerarea pielii afectate de factori externi: expunerea la soare, arsuri ușoare, poluare

 • calmarea și repararea pielii afectate de iritații, roșeață, crăpături sau după epilare

 • tratamente anti-age

 • îngrijirea pielii sensibile, reactive


Extract de Ceai Verde 

Ceaiul verde este un arbust nativ în Asia în special în China. Pentru acest extract sunt valorificate frunzele tinere și mugurii plantei. Extractul de ceai verde este un ingredient anti-aging de excepție, apreciat pentru efectul de întârziere a procesului de îmbătrânire fizologică a pielii, este un excepțional activ antioxidant, antiinflamator, antiradicalar, cu acțiune de sporire a fermității pielii.

Compuși principali:

 • theofilină, teobromină - antioxidant, antiinflamator, reducerea grăsimii subcutanate

 • proantocianidine, procianidine - stabilizarea colagenului, menținerea elastinei

 • tanini, catechine - antiradicalar, inhibă mediatorii pro-inflamatorii (prostaglandinele), antioxidant

 • epigallocatechin gallate (EGCg) - fotoprotector, antiinflamator, antibacterian

Ingrediente (INCI): , camelia sinensis leaf extract

Proprietatile extractului de ceai verde

 • antioxidant puternic

 • antiinflamator

 • antiradicalar, neutralizează radicalii liberi

 • fotoprotector

 • ușor astringent

 • tonifiant, stimulează microcirculația

 • combate degradarea colagenului

Recomandări, aplicații

 • îngrijirea oricărui tip de ten

 • îngrijirea zonei ochilor

 • ten ridat, matur, îmbătrânit

 • piele lăsată, flască

 • cearcăne, ochi obosiți

 • ten tern, lipsit de vitalitate și strălucire

 • iritații, roșeață

 • pori dilatați, cuperoză, rozacee

 • protecție solară

 • protecția pielii față de factorii externi, poluare


Alantoină 

Alantoina inclusă în compoziții cosmetice este un factor de regenerare și reparare a pielii, contribuie la sinteza colagenului, accelerează vindecarea și protejează pielea de factorii iritanți. Alantoina se regăsește în multe preparate cosmetice destinate atât adulților cât și bebelușilor și copiilor, fiind potrivită inclusiv pentru îngrijirea pielii sensibile, delicate.

Ingrediente (INCI): allantoin

Proprietățile alantoinei

 • antiiritant și calmant

 • epitelizant, cicatrizant

 • protejează pielea sensibilă de factorii iritanți

 • stimulează reînnoirea celulelor pielii

 • keratolitic

 • accelerează procesul de vindecare și restaurare cutanată

 • accelerează regenerarea țesuturilot

Recomandări, aplicații

 • alantoina își aduce aportul benefic în mai toate preparatele cosmetice (care conțin și apă) dedicate îngrijirii și igienei pielii

 • îngrijirea pielii sensibile, delicate

 • calmarea și regenerarea pielii iritate, inclusiv în caz de iritații de la scutece

 • calmarea pielii după epilare sau după ras

 • îmbunătățirea confortului și calmarea pielii după expunerea la soare

 • îmbunătățirea structurii pielii afectate de acnee, cicatrici și arsuri

 • ameliorarea inflamațiilor cutanate

 • îngrijirea pielii în sezonul rece

 • îngrijirea și igiena părului, a scalpului afectat de mătreață

SURSE: Mayo Clinic, Elemental

37 afișări0 comentarii